Confiterad äggula med regnbågslaxrom

Jag provlagar sällan mat. Inte ens när jag ska ha gäster och ska tillaga en rätt för första gången. Så mina stackars gäster får ofta vara försökspersoner…
Den här rätten har jag dock testat att göra innan eftersom jag ville vara säker på att få till exakt rätt konsistens på äggulan. Därför innehåller bilderna nedan endast tillagning av en äggula. Men ska man tillaga fler så lägg dem i en form så de ligger ganska tätt. Jag använder alltid ekologiska ägg och till denna rätt är det extra viktigt, tycker jag, eftersom de ofta har lite större och gulare gula.


Att confitera betyder ju att tillaga i fett under lång tid. En vanlig tillagningsmetod i franska kök t.ex. confiterade anklår som är riktig delikatess. När man confiterar äggula blir den len som sammet och passar perfekt att servera med en rostad, eller stekt, brödskiva och lite rom av något slag. Jag tillagar inte mina i 63 grader, som ofta anges i recept, utan låter dem gå lite längre och i 55 grader istället – då blir resultatet alltid perfekt och man slipper en gula som är seg som gummi!

Ingredienser:
  • Ägg  1/person, ekologiska
  • Rapsolja
  • Regnbågslaxrom, eller annan sort
  • Svartpeppar
  • Brödskivor
  • Några små salladsblad
Tillagning:

Sätt ugnen på 55 grader. Separera äggulorna från vitorna. (Släng inte vitorna utan spara i frysen till t.ex. marängbaket). Lägg gulorna ganska tätt i en form och häll på rapsolja så det täcker alla gulorna.

Sätt in i ugnen ca 1 ½ timme. Fiska sen upp dem försiktigt ur oljan och låt rinna av på hushållspapper. Stek eller rosta brödet. Lägg en äggula på varje tallrik, krydda med lite nymald svartpeppar, klicka ut rommen vid sidan om, lägg på några salladsblad och servera brödet till.

Confiterad äggula med regnbågslaxrom

Vintips: Bollinger Special Cuvée Brut

Fler goda förrätter hittar du HÄR!