Den här potatisgratängen ser inte mycket ut för världen i sin ensamhet på bild. Men jag kan lova att den är fantastiskt god. Kan tillagas dagen före den ska serveras och sen bara gå klar i ugnen när det är dags att servera den.
Jag fick detta recept för många år sen av en väninna, tror det kommer från Allt om Mat, och har hängt med mig sedan dess.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 ½ kg potatis
- 3 dl vispgrädde
- 6 dl mjölk
- 2 msk finhackad vitlök
- 1 msk salt
- ½ tsk grovmalen svartpeppar
- 2-3 dl grovriven ost
Tillagning:
Skala och skär potatisen tunt på en mandolin eller i en matberedare.
Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull. Lägg i potatisen och småkoka tills den är mjuk, ca 25-30 minuter. Rör om då och då.
Häll potatisblandningen i en ugnsfast form. Låt svalna, täck med plastfolie och förvara i kylen, om den inte ska ätas samma dag.
Dagen den ska ätas; värm ugnen till 175 grader. Strö den rivna osten över potatisen och tillaga mitt i ugnen ca 35-40 minuter tills den är genomvarm och osten fått fin färg!