Dubbelmarinerad oxfilé

Detta är ett recept som hängt med mig i många år. Jag fick det av en god vän och brukar laga det ofta, speciellt när det är fest. Verkligen läckra smaker och perfekt bjudmat eftersom den kan stå färdig i kylen och vänta tills det är dags att servera den. Börja med fördel tillagningen 2 dagar innan eftersom den ska ligga i en av marinaderna minst över natten.

Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat.

Ingredienser till 6 personer:
  • 800 gram putsad oxfilé
  • 1 msk smör + 1 msk olja till stekning

Marinad 1:

  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • ½ tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker

Marinad 2:

  • 1 dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1/2 dl kapris, grovhackad
Tillagning:

Två dagar före servering:
Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop och ligga i kylen över natten.

Dagen före servering:
Värm ugnen till 150 grader. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om, i smör och olja, i en het stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stick in en köttermometer i mitten av köttet.
Ugnsstek tills innertemperaturen är 55 grader, tar ca 30 minuter. Linda sen in filén i aluminiumfolie och ställ in i kylen.


Blanda samman marinad 2. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden och täck med plastfolie. Låt stå i kylen, gärna över natten, och ta fram ca 1 timme innan det ska serveras.

Lägg över köttet på ett vackert fat. Skeda över marinaden. Garnera med lite persilja och servera med potatisgratäng och rödvinssås med sting.

Dubbelmarinerad oxfilé

Fler god rätter tillagat på oxkött finns HÄR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.