Gryta med nötkött och pasta

Grytor är så tacksam mat att tillaga bara man har lite tid. Lite som pytt i panna…men kan lägga i det man tycker är gott och har hemma.

Något jag brukar göra ofta är att spara skalkarna som blir över på parmesanosten, lägga dom i frysen och sen bara slänga ner i grytan och låta den koka med – ger otroligt god smak! Grytan nedan är lite Medelhavsinspirerad och går ju att variera i det oändliga. Smidig att tillaga eftersom man tillagar allt i samma form.

Ingredienser till  4 portioner:
  • 500 gram nötkött, i bitar
  • 2 gul lök, i skivor
  • 2 stänger selleri, i skivor
  • 1 morot i, skivor
  • 1 skvätt balsamvinäger
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 buljongtärning, valfri
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 skalk parmesanost
  • 1 bouquet garni (färska eller torkade blandade örter)
  • Salt och peppar
  • 250 gram pasta valfri

Tillagning:

Putsa köttet och skär det i lagom stora bitar. Bryn i olivolja på ganska hög värme så det får lite färg. Sänk värmen och lägg i löken, låt steka några minuter till den mjuknar. Tillsätt morot, selleri och tomatpuré och blanda runt ordentligt. Häll på balsamvinäger, tomaterna samt motsvarande 2 burkar vatten. Tillsätt buljongtärning, parmesanskalken, örterna samt salt (ca 1 msk) och peppar (1-2 krm).

Låt puttra under lock på svag värmde ca 1-2 timmar tills köttet är mört och fint. Lyft ur parmesanskalken och örtbuketten. Smaka ev. av med mer salt och peppar. Tillsätt pastan, höj värmen och låt koka tills pastan är klar. Späd med mer vatten om det behövs. Servera med ett gott bröd och en sallad!