Kål- och rotfruktsgratäng

I morse när jag var ute på min morgonrunda kom det äntligen lite regn och istället för att öka takten för att snabbt komma hem sänkte jag istället farten för att njuta av dropparna som kom. Händer sällan kan jag lova, och sällan har det också varit så efterlängtat och välbehövligt med regn som nu! Inte för att det räcker på långa vägar med det gör gräsmattan, som trots torkan fortfarande är lite grön, gladare i alla fall.


Denna gratängen blev resultatet av en kylskåpsrensning och den blev riktigt god. Man kan ju ta vilka grönsaksrester som om helst men jag använde rotselleri, strimlad kål och fänkål i denna. Kombinationen av mjuka rotfrukter och den lite krispiga kålen gav gratängen en fin struktur. Passar både som en vegetarisk rätt tillsammans med en god sallad men är jättegod till många andra rätter, t.ex. korv, kött eller fisk.

Ingredienser till 4 personer:
  • ¼ huvud rotselleri, ansat och skuren i stavar
  • 2 små fänkål, halverade och strimlade
  • ½ påse strimlad blandad kål- och morotssallad
  • Olivolja
  • Salt, peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl riven ost

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn rotselleri några minuter, tillsätt sen den strimlade fänkålen och låt steka med någon minuter innan du tillsätter kål- och morotssalladen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg blandningen i en ugnsfast form och häll på grädde och toppa med osten. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter tills gratängen är krämig och fått fin färg.

Kål- och rotfruktsgratäng

Servera som ensamrätt med en sallad eller något annat du tycker är gott. Jag serverade den till en vildsvinsfilé med balsamicokräm. Mumsigt värre!

Kål- och rotfruktsgratäng med vildsvinsfilé

Fler vegetariska rätter hittar du HÄR och många fler tillbehör finns HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.