Kornellmarmelad

Kornellmarmelad

God och lättlagad marmelad som passar utmärkt på ostbrickan.

Smaken på körsbärskorneller är något syrlig och lite sträv men i takt med att de mognar får de en något sötare och mildare smak. De lämpar sig väl att göra både marmelad, sylt, saft och likör på.
Körsbärskornell förekommer inte naturligt i Sverige utan är en bärbuske eller prydnadsväxt i trädgårdar och parker och bären är rik på c-vitamin.


Ingredienser till 3 mindre burkar:
  • ca 1 kg körsbärskorneller, urkärnade (ca 750 gram rensad vikt)
  • 2 dl vatten
  • 3-4 dl syltsocker

Tillagning:

Enklaste sättet att kärna ur bären är att helt enkelt klämma ur kärnan mellan tummen och pekfingret.
Lägg de urkärnade bären i en kastrull och häll på 2 dl vatten. Koka upp och låt sjuda tills bären mjuknar, ca 20 minuter.
Tillsätt sen syltsocker. Börja med 3 dl och smaka av. Vill du ha marmeladen sötare så tillsätt 1 dl till. Koka ytterligare ca 20 minuter minuter.
Låt svalna och häll över på väl rengjorda glasburkar. Förvaras i kylskåp.

Kornellmarmelad

HÄR hittar recept på fler goda marmelader