Korvgryta

Receptet nedan innehåller kål. Jag gillar kål av många olika anledningar. Förutom att det är gott är det också starkt antiinflammatoriskt och har en viss kolesterolsänkande effekt. Kål är dessutom kalorisnålt! Många sorter bidrar även med fin färg på maten. Jag har använt svartkål i just denna rätt. Men det går naturligtvis att byta ut den mot vilken kålsort som helst.


Enkel och god vardagsmat. Jag gillar falukorv eftersom man kan variera, med både smaker och hur man väljer att servera den, nästan i det oändliga. Smidig rätt eftersom man tillagar allt i samma panna.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 400 g falukorv, i stavar
  • 2-3 msk olja
  • 400 gram champinjoner, skivade
  • 100 gram svartkål, grovstrimlad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1-2 paprika, urkärnad och skuren i tärningar
  • 400 gram falukorv, skuren i breda strimlor
  • 6-8 potatisar, skalade och i tärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 500 gram krossad tomat
  • 4-5 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad fond eller 1 tärning, valfri sort
  • Salt, peppar
  • 3 msk hackad persilja
  • 4 msk gräddfil eller crème fraiche

Tillagning:

Hetta upp 1 msk olja och stek löken mjuk ett par minuter. Tillsätt sen svampen och stek tills den vätskat ur sig helt. Salta och peppra lätt. Lägg över i en skål så länge.
Stek sen kålen lite lätt, så den får halva volymen ungefär. Lägg sen åt sidan.


Bryn korven i lite mer olja tillsammans med tomatpuré och tillsätt även potatis och paprika. Stek någon minut under omrörning och tillsätt även det du lagt åt sidan.
Häll på vinäger, krossad tomat, fond och vatten. Låt puttra under lock ca 30 minuter eller tills potatisen blivit mjuk.


Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil och strö på lite hackad persilja.

Korvgryta

Fler lättlagade vardagsrätter hittar du HÄR!