Kousa Mahshi – Fylld zucchini

En riktigt god rätt från Mellanöstern. Denna är dock inte gjord på traditionellt vis och kryddningen har jag gjort mer åt Medelhavshållet. Riset serverar jag vid sidan om.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 12 minizucchini
  • 300 gram lamm-, nöt- eller kalvfärs
  • 2 gul lök, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 näve hackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk Herb de Provence kryddblandning
  • salt, peppar, lite cayennepeppar
  • olivolja

Börja med att göra tomatsås. Stekt 1 hackad gul lök i lite olja, tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, krossade tomater och Herb de Provence. Låt puttra ihop ca 30 minuter och smakade av med salt, svart- och cayennepeppar.


Under tiden förbereder du resten. Gröp ur innanmätet på zucchinin. Fungerar bra att använda en urkärnare för äpplen. (Släng inte det du tar ur, utan spara det till en god soppa eller riv och blanda ner i en köttfärssås).
Blanda färsen med 1 hackad gul lök, salt, peppar och persilja i en bunke. Fyll sedan zucchinin med färsen och lägg ner i tomatsåsen.

Häll på vatten så det precis täcker, sänk värmen, lägg på ett lock och låt puttra 20-30 minuter tills zucchinin blivit mjuk. Vill du ha tomatsåsen tjockare tar du upp zucchinin och reducerar såsen en stund. Servera med kokt ris och en fräsch sallad.

Kousa Mahshi - Fyllda zucchini