Lika god som en klassisk lemon tart, men med ungefär hälften av kalorierna.
Innehåller bara 190 kcal/bit om du delar pajen i 12 bitar.
Ingredienser:
Botten:
- 50 gram smör, i bitar
- 140 gram vetemjöl
- 1 msk florsocker
- 1 msk rapsolja
- 1 äggula
Fyllning:
- 3 hela ägg + 2 äggvitor
- 140 gram florsocker, plus lite extra att strö ovanpå
- 2 msk finrivet citronskal
- 1 ¼ dl citronsaft
- 200 gram lätt crème fraiche
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda smör och mjöl i en bunke. Tillsätt florsocker, äggula, 1 ½ msk vatten och blanda ihop till en deg. Tryck sen ut i en pajform ca 22 cm. Picka små hål i pajdegen med piggarna på en gaffel och ställ in i kylen minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet ca 15-20 minuter.
Vispa ägg och äggvitor, sikta i florsocker och blanda sen i citronsaft och zest (river citronskal).
Låt stå och dra 10 minuter.
Vispa crème fraiche i en bunke och sila sen i citronmixen. Blanda ordentligt.
Häll fyllningen i pajskalet och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 150 grader och tillaga mitt i ugnen ca 30-35 minuter tills pajen satt sig med fortfarande är lite lös precis i mitten.
Låt svalna ca 1 timme och sikta sen över lite florsocker.
God att toppa med en klick grädde och lite hallon.