Lemon tart

Lemon tart

Lika god som en klassisk lemon tart, men med ungefär hälften av kalorierna.
Innehåller bara 190 kcal/bit om du delar pajen i 12 bitar.


Ingredienser:

Botten:

  • 50 gram smör, i bitar
  • 140 gram vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • 1 msk rapsolja
  • 1 äggula

Fyllning:

  • 3 hela ägg + 2 äggvitor
  • 140 gram florsocker, plus lite extra att strö ovanpå
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 1 ¼ dl citronsaft
  • 200 gram lätt crème fraiche

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda smör och mjöl i en bunke. Tillsätt florsocker, äggula, 1 ½ msk vatten och blanda ihop till en deg. Tryck sen ut i en pajform ca 22 cm. Picka små hål i pajdegen med piggarna på en gaffel och ställ in i kylen minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet ca 15-20 minuter.

Vispa ägg och äggvitor, sikta i florsocker och blanda sen i citronsaft och zest (river citronskal).
Låt stå och dra 10 minuter.
Vispa crème fraiche i en bunke och sila sen i citronmixen. Blanda ordentligt.


Häll fyllningen i pajskalet och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 150 grader och tillaga mitt i ugnen ca 30-35 minuter tills pajen satt sig med fortfarande är lite lös precis i mitten.
Låt svalna ca 1 timme och sikta sen över lite florsocker.
God att toppa med en klick grädde och lite hallon.

Lemon tart

Fler kalorisnåla desserter hittar du HÄR