Matbaren

Mathias Dahlgren är nog välkänd för de flesta. Idag driver han två restauranger i samma hus, närmare bestämt på Grand Hotel i Stockholm. Den ena av dem är Matbaren med en stjärna i Guide Michelin.


Jag har varit på Matbaren tidigare och gillar atmosfären där. Det är en modern bistro och man kan välja att sitta vid bord eller i baren. Jag har provat båda.
Vid mitt senaste besök satt jag i baren eftersom det var den enda lediga platsen vid den tid jag ville äta. Detta trots att jag var inne och bokade någon vecka innan och att det var en vanlig måndagskväll. Så ett tips är att boka i god tid.

När jag och mitt sällskap anländer visas vi snabbt till våra platser i baren och får frågan om vi vill börja med ett glas champagne. Och det vill vi. Det finns två sorter att välja mellan och valet faller på en från Francoise Bedel som vi sippar på medan vi kikar på menyn. Framför oss är det uppdukat med glas, bestick, servett och en liten påse med bröd på en bricka.

Det är en ytterst levande meny som byts ut regelbundet allt efter vad som är i säsong. Rätterna är i mellanstorlek, vilket innebär att 2-3 rätter per person är ganska lagom. Dessutom finns det lite olika snacksrätter att börja med och ett antal desserter att avsluta med.

Jag börjar med Halstrad svensk bläckfisk smaksatt med tamarind och lime serverad med vintergrönsaker. En riktig smakexplosion.

Beställer in en flaska vitt vin också. Mâcon-Chaintré, årgång 2014 från Domaine Valette i Mâconnais. Därefter blir det Hängmörad biff från Svartådalen som serveras med rödbeta, valnötter och rökt smetana. Biffen är verkligen mör, stekt till perfektion och det smakar fantastiskt.

Jag trodde jag skulle vara ganska nöjd efter dessa två rätter men är lite sugen på att prova även Steamed bun ”friterad skrei” med syrad kål, havskräftemulsion och koriander. Något jag inte ångrar för fisken är perfekt tillagad och frasig och smakerna sitter perfekt. Dessa buns serveras till ett styckepris, så man kan välja att bara ta in en eller fler.

Allt smakar utmärkt och även om jag inte hade tänkt ta dessert beställer jag in Ugnsbakad vild choklad från Bolivia serverad med gräddfil, tofféeglass och nötter. Mitt sällskap väljer Bakade äpplen & brynt smör med kanel, lönnsirap och rågbröd samt ett glas Tokaj.
Dessvärre lever inte desserterna upp till samma standard som mellanrätterna. Min chokladdessert känns något överbakad och äppeldesserten är ganska smaklös.

Servicen är trevlig men något ouppmärksam och vi får sitta med tomma vattenglas flera gånger trots att lokalen bara är halvfull. Men på det stora hela är det en trevlig kväll och maten har smakat fantastiskt. Rätterna ligger prismässigt mellan ca 200 – 400 kronor och desserterna runt 150 kronor vilket man väl ändå får anse är högst rimligt för en 1-stjärnig krog med mycket god mat!

På Matbaren har man ett öppet kök
HÄR hittar du besök på fler Michelinkrogar!