Middag på 2-stjärniga Le Chantecler i Nice

Lika vacker och inbjudande som en gräddbakelse tycker jag hotell Negresco på Promenade de Anglais i Nice, ser ut. Det är här, i hotellbyggnaden, den 2-stjärniga krogen Le Chantecler ligger.

Mitt första besök på denna restaurang var för 15 år sedan och det var då stor skillnad på att gå på stjärnkrog i Frankrike och i Sverige. På den tiden var det mycket mer uppstramad stämning och egentligen inte så trivsamt som det faktiskt blivit de senaste åren. Trots detta och det faktum att det är länge sedan kommer jag fortfarande ihåg den underbara lunch som serverades då. Denna gång är det kväll och middag som står på menyn.

För att komma till restaurangens entré måste du gå genom hotellets reception, vilken inte är stor, och oftast full av folk. Där står även en säkerhetsvakt som har full koll på var alla som går in på hotellet tar vägen. Väl framme vid restaurangen får man ett varmt välkomnande, blir befriad från sina ytterkläder och visad till sitt bord. Än så länge är det bara vårt sällskap och ett bord till som är gäster i matsalen, men snart är det fullt vid varje bord.

Vi blir tillfrågade om vi önskar ett glas champagne innan maten, och det gör vi ju så klart, så det kommer in en liten folder med tre olika förslag. Smakar det så kostar det – priset på de tre varierar mellan 40-50 euro per glas!..men smakar gör det!

Kvällens meny består av tre rätter och till det beställer vi vinpaketet. Jag gör gärna det när jag är på den här typen av restauranger eftersom sommeliererna oftast är otroligt skickliga och också brukar välja viner som man normalt sett inte hittar i någon vinbutik.

Som vanligt kommer det in ett antal amuse-bouche som passar utmärkt till champagnen.

Därefter kommer brödet. Fyra olika små delikata bakverk att välja mellan som med det underbart gräddiga salta smöret smakar helt underbart.

Det första vinet vi får serverat är ett vitt från Corsica, Ajaccio 2015 ”Granit” från Domaine Vaccelli, som passar ypperligt med sin fruktighet till förrätten som är en krispig veterisotto med körvel, torkat ägg och multe.

Som mellanrätt serveras en silkeslen och mjäll  bergtungsfilé  med blomkålsmousseline och svart tryffel. Till det serveras en Châteauneuf-du-Pape från Domaine de St Preferet årgång 2017. Detta är ett kraftfullt vin men med sin ännu unga ålder, och att det serveras lättkylt, visar det sig vara ett utmärkt vinval.

Nu har den värsta hungern lagt sig och vi ber om en liten paus innan varmrätten. Tror inte jag är ensam om att roa mig med att lite i smyg studera de andra gästerna när jag är ute och äter. Matsalen är intim och man sitter, utan att vara för nära, ganska tätt så det är lätt att se alla i matsalen.

Något jag ofta förundras över när jag är på den här typen av restaurang utomlands är hur många gäster som verkar helt blasé och ointresserade i vad de äter eller får för service.

Vid ett av borden sitter en familj av asiatiskt ursprung. Mamma, pappa och tonårsdotter tror jag. De äter samma meny som vi, men sitter alla tre helt försjunkna i  sina  mobiltelefoner under hela måltiden, och tittar inte ens upp när servitören kommer och dukar av eller fram.

Vid ett annat bord sitter ett par som är väldigt uppklädda. Han är glad men hon ser jättesur ut nästan hela måltiden. Jag vet ju naturligtvis inget om vad som hänt i deras liv eller varför hon är så nedstämd men efter några glas vin lättas hennes spända ansikte upp och även hon börjar le.

Vid ett tredje bord sitter två kvinnor som jag tror kommer från något sydamerikanskt land, med riktigt dåligt bordsskick och casual klädsel, och har riktigt trevligt och beställer den ena champagneflaskan efter den andra.

Servicen, är som sig bör, helt oklanderlig och det märks att personalen både uppskattar och intresserar sig när man pratar med eller ställer frågor till dem. Korrekt utan att vara stela och uppmärksamheten hos dem är på topp.

Till varmrätt får vi kalvbräss (vilket vi blivit tillfrågade innan om vi har något emot att äta) med murklor och gröna ärtor och i glasen får vi ett generöst något ungt kraftpaket; Saint Emilion Grand Cru ”La Dame de Onze Heure” från Domaine de Valmengaux årgång 2014. Allt smakar ypperligt!

Desserten består av en silkeslen mörk Araguani-chokladkräm med jordnötskaramell, vit chokladmousse och hallon. Till det serveras ett glas Sauternes ”Esquisse” 2016 från Domaine de l’Alliance med hög syra och smak av tropisk frukt. Innan vinet hunnit ta slut kommer det in ännu en liten dessert. En chokladglass och tre variationer på choklad, alla innehållande olika halter av choklad.

Efter detta kan man ju även välja att dricka en god kopp kaffe och kanske en avec, men det väljer vi att göra på nästa sälle. Men innan dess går vi en runda på hotellet där det finns montrar med mycket fin konst och en del mode.

Sammantaget är detta ett besök man gärna gör om. Servicen är som sagt både trevlig och helt oklanderlig, maten håller riktigt hög klass och miljön är vacker med utsökt porslin, vackra glas och med en utsikt över  Medelhavet.

Trots att restaurangen denna kväll har ett erbjudande; ”Ät två betala för en” (förekommer ibland under lågsäsong) blir besöket inte billigt. Notan för två personer landar på 5 000 svenska kronor, men då är det drycken som kostar mest. Champagne 500 kr/person, och vinpaket 1 000 kr/person. Själva maten landar denna kväll på 2 000 kr för två, vilket måste ses som ett kap på en 2-stjärnig krog!