God sås som passar perfekt till en god köttbit eller stekt fisk. Murklor bör dock hanteras med försiktighet. Svampen i sig är giftig men genom torkning och förvällning i tre kokvatten minskar gifthalten betydligt. Jag brukar köpa murklor på burk som redan är förvällda och också ganska fria från grus.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 burk murklor
- 1 schalotten- eller ½ liten gul lök, finhackad
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl grönsaksfond, gärna egen
- 2 dl grädde
- 1 tsk kinesisk soja
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk ansjovisspad
- 1 tsk vinbärsgelé
- Salt, svartpeppar
Tillagning:
Häll av spadet från murklorna. Skölj dem gärna för att få bort ev grus som kan finnas kvar och grovhacka den sen. Smält smör i en kastrull och stek löken mjuk. Tillsätt murklorna och strö på vetemjöl.
Späd med fonden och häll på grädden, koka ihop några minuter under omrörning.
Smaka av med soja, cayennepeppar, ansjovisspad, vinbärsgelé, salt och peppar.
Här serverad med en god köttbit och en potatispuck.