Nachos med bönor och guacamole för många

Nachos med bönor och guacamole för många

Supergott tilltugg med mexikanska smaker som är perfekt när man blir många. Ställ fram några assietter och låt folk plocka direkt ur formen. Låt dig inte avskräckas av det långa receptet för detta är riktigt lättlagat!


Ingredienser till 8 portioner:
  • 400 gram tortillachips
  • 200 gram riven ost, gärna cheddar
  • 2 röd chili, skivade och urkärnade om du inte vill ha det så starkt

Picklad rödlökssalsa:

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk råsocker
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 rödlök, halverad och tunt skivad
  • 2 tomater, urkärnade och tärnad
  • 3 rädisor, i tunna skivor

Bönorna:

  • 1 msk rapsolja
  • 1 rödlök, finhackad
  • 400 gram svarta bönor, avrunna
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk honung

Guacomole:

  • 3 avokado, urkärnade och skalade
  • 1 lime, zest och juice
  • 1 näve färsk koriander, grovhackad plus några blad till garnering
  • 2 dl crème fraiche
Tillagning:

Börja med att göra den picklade rödlökssalsan. Blanda vinäger, socker och salt i en skål, rör tills salt och socker löst sig. Lägg i rödlök och låt dra minst 20 minuter, vänd runt då och då.

Tillaga sen bönorna. Hetta upp oljan i en stekpanna, och stek löken i några minuter tills den mjuknar. Tillsätt bönorna och resten av ingredienserna, stek några minuter och ställ sen åt sidan.

Blanda sen ihop guacamolen. Mosa eller mixa 2 avokado tillsammans med det mesta av limen, koriander och crème fraiche (spara dock 3 msk till garnering). Smaka av med salt och peppar.  Hacka den sista avokadon grovt, blanda med resterna av limen. Ställ i kylen till det är dags att servera.

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en stor ugnsfast form och lägg tortillachipsen i botten, sen bönorna ovanpå och till sist osten och det mesta av chilin. Tillaga i ugnen ca 15 minuter tills all ost smält och chipsen är knapriga och har fått lite färg.

Under tiden låter du rödlöken rinna av och blandar den med tomaterna och rädisorna.

Blanda även den crème fraiche du sparade med lite vatten så den blir lite rinnig.

Ta ut nachosen ur ugnen och toppa med rödlökssalsa, bönor, klickar av guacamole, grovhackad avokado, resten av chilin och droppa den rinniga crème fraichen över. Garnera med några korianderblad och servera med massor av servetter!

Nachos med bönor och guacamole för många

Tips på lite olika goda drinkar finns HÄR
Fler smarriga tilltugg hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.