Nyligen återöppnade restaurang Noma i Köpenhamn på ny adress. Krogen har haft två stjärnor i Guide Michelin och har vid fyra tillfällen blivit rankad som världens bästa restaurang. Jag har haft förmånen att besöka Noma på den gamla adressen vid två olika tillfällen.
Vid det senaste besöket var köket helt fokuserat på det nordiska och det bjöds på en meny som till större delen var vegetarisk. Inget fel på det och kockteamet förvandlade de enklaste råvaror till stor kokkonst. Jag är övertygad om att många av gästerna som kom dit långväga ifrån tyckte att menyn var både spännande och exotisk. Trots den stora kokkonsten kände jag mig dock lite lätt besviken, då en soppa på kålrot var höjdpunkten för mig under den kvällen. Mycket lava, kottar och granbarr var också inslag i menyn. Men nog om det.
I somras, under tiden restaurangen höll stängt, öppnade Noma en pop-up restaurang med namnet ”Noma Under the Bridge” i Köpenhamn. I ett enkelt tält med långbord och plats för 80 gäster serverades här en fantastisk 5-rätters meny med tillhörande viner.
Anländer till adressen i god tid och passar på att beställa ett glas orange vin i den provisoriska baren utanför tältet där vi ska äta. Baren är uppbyggd av lastpallar och stämningen runt träborden ute på kajen är avslappnad och vinet smakar bra.
När det är dags att äta blir vi insläppta i tältet från två håll och det är fri placering. Jag hamnar någonstans i mitten och har några danskar bredvid mig på ena sidan och en mor och dotter från Hawaii på den andra.
Det är hög stämning i tältet och alla pratar med alla så gott det går i den höga ljudnivån, och alla verkar inställda på att ha en trevlig kväll och det får vi.
Vid kvällens första servering får vi in en grillad focaccia med massor av riven pepparrot på toppen och strax därefter kommer även en tallrik buljong med slantar av minigurka, tomater och koriander in. Allt smakar förträffligt och det är gott med en varm soppa i den något kyliga kvällen.
Nästa rätt som är små minitacos gjorda av vitkål är också kvällen vackraste. Till dem serveras rökta ”softshell” räkor och en otroligt stark chiliolja om man vill ha det. Vackert, gott och hot!
Varmrätten är en torsk som lindats in i vitkål och sedan grillats. Till det serveras en sallad, ärtor med parmesan, potatis samt blomkål med bläckfiskbläck.
Kvällens ena dessert är också en taco men med glass och bränd maräng, god och vacker i sin enkelhet. Vi får också in en kakburk fylld med små bakelser fyllda med vaniljkräm.
Mätta och belåtna är det så dags att ta sig an Köpenhamns nattliv, men det är en annan historia!