Pommery Apanage Blanc de Blancs Brut

En underbar sommardag bjöd Domaine Wines och Champagne Pommery in till världslansering av ”Champagne Pommery Apanage Blanc de Blancs” på Operakällaren i Stockholm.

Vi svenskar är ett av världens mest champagne-intresserade folk och därför valde det anrika champagnehuset Pommery att lansera sin nya cuvée i just Sverige. Pommery har funnits länge på den svenska marknaden – redan 1955 när Systembolaget grundades fanns champagne från Pommery med i sortimentet.

De senaste åren har vinhuset letat efter möjligheten att lansera en ny champagne och valet föll på den svenska marknaden.
Trots att man exporterar till 130 länder så var det alltså Sverige som fick äran att bli först att lansera Champagne Pommery Apanage Blanc de Blancs.

Vranken Pommery Monopole är idag världens näst största champagne-grupp och företaget driver Madame Nathalie Vranken, tillsammans med sin make Mr Paul-François Vranken.

Pommery grundades redan 1836 och är ett champagnehus av rang och innovation. De var först med att göra brut-champagne, dvs torr champagne med max 12 g socker per liter, och de är idag den största enskilda ägaren av Grand Cru-vingårdar, de högst klassificerade vingårdarna i Champagne.

Pommery fick fyra av fem stjärnor av champagneexpert Richard Juhlin, som också var på plats och gav sitt omdöme denna dag, vilket innebär att det är en ”fantastisk producent där vissa viner håller världsklass”.

Champagnen är alltså en Blanc de Blanc och beskrivs som en frisk och elegant champagne med toner av jasmin, gröna äpplen, ananas och solmogen citrus. Riktigt god champagne som fungerar utmärkt både som aperitif eller till mat.

Finns på Systembolaget och kostar i dagsläget 399:- för en helflaska vilket jag anser är mycket prisvärt!
Under provningen serverades ett antal utsökta smårätter, alla med olika karaktär, som visade sig passa utmärkt till.

 

Tonfisk med glasnudelsallad och wasabikräm

 

Pumpasoppa med forellrom

 

Matjessill med friterad lök och potatis med picklad rödlök och vispat smör

 

Ägg 63 grader i karamelliserad grädde med shiitakesvamp