Ost och vin i Alsace

Att mat och vin från samma land och region passar bra ihop är en gammal sanning. Ost är i denna mening inget undantag.

Några franska ostar och ett ytterst trevligt vitt vin från Alsace förgyller vilken dag som helst.

Ost och vin i Alsace

Vinet till dessa ostar är inte från vilken producent som helst. Namnet är Marcel Deiss och har sitt säte i Bergheim, mitt i Alsace där familjen har rötter ända tillbaks till år 1744.

Marcel Deiss

Alsace är en konservativ vinregion och även om det skett en hel del den de senaste åren i form av eko- och biodynamisk odling var och är det inte alla som hyllar hans stil.

Första gången jag besökte dem visste jag inte allt för mycket om deras viner. Jag hade bara hört från andra producenter i området att han var mannen som gick sin egen väg och att han ansågs vara lite egensinnig.

Vingårdarna i Alsace ligger tätt och har i princip öppet för besökande hela dagarna. Undantaget några få producenter som t.ex Hugel. Ibland finns det någon som har till uppgift att ta hand om besökare, men oftast är det vinmakaren eller någon i dennes familj som möter upp när man kommer. Man behöver inte föranmäla sitt besök och det är för det mesta gratis att testa gårdens viner. Är det inte högsäsong händer det att man är enda besökaren och då får man ofta en trevlig och informativ pratstund om vingården och deras olika viner.

Så när jag besökte Deiss blev jag lite snopen över mottagandet. Eller avsaknaden av sådant rättare sagt.
När man först kommer in i den lite futuristiska byggnaden, som inte liknar något annat i regionen, kommer man in i en hall och vid tillfället för mitt besök fanns det ingen vidare information om var jag skull bege mig för att komma till provningsrummet. Men efter en del letande hittar jag det i alla fall. Där inne står en man som verkar fullkomligt ointresserad av mig eller vad jag gör där. Så jag frågar om det finns möjlighet att prova några av gårdens viner och det går bra men här kostar det. Får prova 4-5 olika viner efter att ha beskrivit ungefär vad jag är ute efter. Den information jag får om vinerna får jag fullkomligt dra ur mannen som inte alls är hjälpsam.
Men vinerna! Dom är fantastiska! Så naturligtvis köper jag med mig ett antal. Vid detta besök var samtliga viner ekologiskt odlade och nu för tiden är all odling biodynamisk.

Marcel Deiss märker inte ut vilka druvor hans viner är gjorda på. Ofta är de en blandning av olika både vanligt och ovanligt förekommande druvor. Han nämner hellre terroir eller jordmånen som han anser är viktigare. Du hittar en del av deras viner hos Systembolaget tack vare Johan Lidby Vinhandel.

Det finns många fina och bra vinregioner att besöka i Frankrike och jag har varit på många olika ställen. Men Alsace är den vinregion jag besökt flest gånger. Dels för att det är väldigt lättillgängligt både i mening av avstånd mellan gårdarna och att man kan besöka dem när som helst nästan. Men också för att, jag som bor i södra delen av Sverige, bara behöver köra ca 12 timmar för att komma fram med bil och på så vis kunna lasta bilen full med vin som jag sen kan njuta av lång tid framöver.