Fantastiskt god och koncentrerad rödvinsreduktion som inte innehåller allt för många ingredienser. Det viktiga är att man låter den puttra ihop i ca 45 minuter så att smakerna hinner komma fram och såsen får reducera ordentligt. Balsamvinäger ger ett fint djup i smaken. När den reducerat färdigt återstår en ganska liten mängd, men den är som sagt väldigt koncentrerad i smaken så det går inte åt så mycket per person. Om du ändå vill ha mycket sås, gör dubbel sats när du ändå håller på! Vill du göra en rödvinssås med lite hetta i så hittar du det receptet HÄR!
Ingredienser till 4 portioner:
- ½ gul lök eller 1 schalottenlök, skivad
- 2 morötter, skivade
- 1 msk smör
- 2 dl oxfond, gärna egen annars på mörk oxbuljong tärning
- 2 dl rött vin
- 1 tsk soja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 knippe färsk timjan
- 1 knippe färsk rosmarin
- 1 tsk socker
- Salt, peppar efter smak
- (Maizenaredning)
Tillagning:
Fräs morötter, lök och örterna i smör. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Sjud på medelvärme ca 45 minuter. Sila ner vätskan i en annan kastrull, smaka av med salt och peppar, och låt koka ner till önskad konsistens, alternativt red av med lite maizenamjöl. Klart!