Smakrik varmrökt lax serverad med en crunchig örttopping och picklade rädisor.
Rätten passar även perfekt på buffén.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram varmrökt lax
- 1 citron, i skivor
- 1 knippe färsk dill
Örtcrunch:
- 1 dl sötmandel
- 25 gram bladpersilja
- ca 15 gram ramslök eller andra örter
- 1/2 citron, rivet skal
- salt
Picklade rädisor:
- 1 knippe rädisor
- ½ dl ättiksprit (12%)
- 1 dl strösocker
- 1 ½ dl vatten
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 nypa salt
Tillagning:
Picklade rädisor;
Har du tid gör dessa helst dagen innan. Annars låter du dem ligga i lagen så länge du hinner. Skölj och ansa rädisorna.
Skär dem i klyftor och lägg i en väl rengjord burk med lock eller en skål. Koka upp ättika, socker, vatten, fänkålsfrön och salt. Häll den varma lagen över rädisorna och låt svalna. Sätt på locket eller täck med plastfolie och förvara i kylen fram till servering.
Crunch:
Rosta mandel i en het stekpanna tills den får lite färg. Låt svalna något.
Lägg sen mandel, persilja och ramslök eller annat ört i en mixer. Kör tills du har en grovhackad röra.
Blanda i rivet citronskal och smaka av med en lite salt.
Ta bort ev skinn från laxen och skär den i fina fyrkanter (ca 40 gram/bit) och lägg upp på ett serveringsfat.
Toppa laxen med örtcruch och lägg på picklad rädisa.
Garnera fatet med skivad citron och dillvippor.