På Ruths Hotel, i Gamla Skagen, på Jyllands norra udde, finns det två restauranger – en bistro samt en gourmetrestaurang som b.l.a. fått omnämnande i Guide Michelin.
Att man på Ruths Gourmet har ambitionen att försöka få en Michelinstjärna märks tydligt på upplägget redan när vi stiger in genom dörrarna.
Restaurangen ligger i hotellets huvudbyggnad och är ganska liten och intim. Inredningen är sparsmakad och i lokalen finns en liten bardisk med eldstad där kvällen startar. Vi beställer lite champagne får kika på menyn, som är lackförseglad med ett sigill, och för kvällen erbjuds det tre olika menyer. Vi väljer kvällens fiskmeny som består av 6 rätter och beställer även det tillhörande vinpaketet.
Till champagnen blir vi serverade 5 olika små anrättningar, som tillreds framför oss, som här kallas ”Snacks”. Först får vi in ett vackert ostron med pepparrotspärlor, små äppelkulor dekorerat med små äppelblommor. Sen får vi in räkor med ett rökt tomatpulver. Därefter en liten bläckfisksstrut fylld med en örtmajjonäs gjord på dragon med en boll av krabba på toppen. Som fjärde snack serveras en liten sandwich med knivmusslor garnerad med krasse och nu sätts det även fram en liten tallrik med två miniservetter, som sväller upp när det hälls varmt vatten över dem, att torka av händerna med efter all ”fingermat”. Effektfullt.
Sen blir vi visade till vårt bord, får med oss kvarvarande champagne och får om sista snack in rockavinge med fermenterade krusbär. Allt smakar utmärkt och min favorit är absolut struten med krabbollen.
Nästa servering är en liten ”Amuse” bestående av en kammussla i en Beurre Blanc-sås.
Ett serveringsbord kommer fram och därifrån serveras vi två sorters bröd och två sorters smör. Det ena brödet är bakat på surdeg och det andra innehåller färska örter. Ljuvliga smaker.
Nu är vi framme vid kvällen huvudmeny och vi blir serverade det första vinet som är ”Clisson” Domaine De la Pepiere från Loire årgång 2015 sen kommer en liten rätt bestående av makrill, kronärtskocka, rå äggula av vaktelägg samt granskott.
Vin nummer två är även det från 2015 men från Oregon i USA och heter ”Dundee Hills” och producent är The Eyrie Vineyards.
Hittills har serveringarna flutit på i ett jämnt tempo men nu kommer en liten paus. Men det går ingen nöd på oss, vi sippar på vinet, kollar på skådespelet som pågår vid borden runt om oss när kockarna tillreder maträtterna vid borden och får också påfyllning i glasen.
Vår nästa rätt tillreds även den vid vårt bord. Det är en hummerbit som grillas på en stenbit från stranden som värmts upp till 300 grader. Därefter läggs en skiva lardo på som snabbt bränns av med en brännare och det hela serveras med små färskpotatis samt en sås kokt på potatisskal(!) Smakerna sitter men tyvärr är potatisen lite väl ”al dente” för min smak, nästan råa i mitten.
Till nästa rätt, som är en liten bit panerad rödspätta och serveras med en liten tartelett innehållande picklade grönsaker och remouladskum, får vi ett sydafrikanskt vin från 2016 ”Cartology” från Alheit Vineyards. Fisken är läckert skuren så att biten ser ut som en mini ”kotlettrad”, knaprigt och perfekt stekt.
Kvällens sista varmrätt är en helstekt torsk, med kornblommor på toppen, som trancheras vid bordet och serveras med gurka, murklor, vårlök och riven tryffel. Till det dricker vi ”Stony Hill” Chardonnay från Napa Valley i Californien årgång 2010.
Vi är nu framme vid osten och det visar sig att den kommer från Jurss Mejeri som ligger utanför Stockholm. Den kraftiga sältan i osten bryts fin av med ett Madeiravin från 1995.
Desserten för kvällen är en vacker rätt med kulor av vattenmelon dekorerad med små violer som täcks med kvävefrysta fläderblommor, vit choklad, citronverbena och basilika. Mycket uppfriskande och det söta vinet ”Gaillac” från Domaine Rotier 2015 passar perfekt till.
Det har varit en lång och trevlig kväll med många fina serveringar. Servicen har varit oklanderlig och vi är både mätta och trötta att vi avstår kaffet och ber om notan istället. Kvällens besök kostar lika mycket som på en stjärnkrog omräknat i svenska pengar även om man, enligt min mening, har en bit kvar innan man kommer nå dit.
Klicka HÄR för att se en video från besöket!
Läs om andra restaurangbesök HÄR!