Små goda portionsbröd som passar lika bra till soppan, på buffébordet eller till frukost. Går utmärkt att frysa.
Ingredienser till 24 stycken:
- 50 gram smör
- 50 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 1 msk socker
- 2 tsk salt
- 12-13 dl vetemjöl
Topping:
- 1 ägg
- Vallmofrön
Tillagning:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på vätskan, blanda tills jästen löst sig. Tillsätt salt och socker samt 12 dl mjöl. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller använd degkrokarna på elvispen. Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs, men degen ska vara ganska lös. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda några tag. Dela i 24 lika stora delar. Rulla varje del till en bulle. Låt jäsa under bakduk 30 minuter till. Värm ugnen till 250 grader.
Klipp ett litet kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.