Sotad lax

Fantastiskt goda tilltugg eller tapasrätt – kryddsotade laxkuber. Passar perfekt till helgens bubbel.

Ingredienser till 8 småportioner:
  • 400 g laxfilé, skinnfri
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk rosépepparkorn
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk smör
  • 1 dl äppelmos
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • färsk koriander
Tillagning:

Skär laxen i kuber ca 2×2 cm. Stöt korianderfrön och rosépepparkorn i en mortel. Häll över i en plastpåse och blanda i råsocker, salt och svartpeppar. Lägg i laxkuberna och gnugga in kryddorna så de fördelas jämt på laxen. Lägg i kylen någon timme.

Blanda äppelmos med riven pepparrot till önskad styrka. Det ska vara lite ”riv” i den. Torka sen av laxkuberna lätt och smält smör i en stekpanna på medelvärme.  Lägg i laxkuberna och stek någon minut per sida. Låt laxen svalna lite och servera med äpple/pepparrotsdippen. Garnera gärna med färsk koriander.