Tomatbulgur

Bulgur är hela vetekärnor som ångkokats, torkats och krossats. Vanligt i Mellanöstern redan för 4000 år sedan, har jag läst mig till, men numer även uppskattat i Europa.

Vad kan man använda bulgur till då? Antingen som ett tillbehör som i receptet nedan eller som en ingrediens i olika maträtter. Passar utmärkt att blanda i en sallad, som fyllning i olika grönsaker och är en vanlig ingrediens i den libanesiska rätten Tabouleh.

Bulgur påminner om couscous men i bulgur bevaras en större den av vetekornen vilket gör det både mer närings- och fiberrikt.


Riktigt gott tillbehör som går snabbt att tillaga. Bra alternativ som passar till många olika rätter. Tack vare lök och krossade tomater blir bulgurgrynen både smakrika och krämiga i konsistensen.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 250 gram bulgur
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver

Tillagning:

Fräs löken i smör och rapsolja några minuter tills den mjuknar. Tillsätt chilipulver, bulgur, krossade tomater, 4 dl vatten, salt och peppar. Låt koka upp, lägg på ett lock och låt puttra i ca 12 minuter.

Smaka av med mer kryddor, strö på något kryddgrönt och servera!

Tomatbulgur

Servera till t.ex. färdigköpta Kebabspett för en riktigt snabb och lättlagad vardagsrätt!

Kebab med tomatbulgur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.