Tomatbulgur

Bulgur är hela vetekärnor som ångkokats, torkats och krossats. Vanligt i Mellanöstern redan för 4000 år sedan, har jag läst mig till, men numer även uppskattat i Europa.

Vad kan man använda bulgur till då? Antingen som ett tillbehör som i receptet nedan eller som en ingrediens i olika maträtter. Passar utmärkt att blanda i en sallad, som fyllning i olika grönsaker och är en vanlig ingrediens i den libanesiska rätten Tabouleh.

Bulgur påminner om couscous men i bulgur bevaras en större den av vetekornen vilket gör det både mer närings- och fiberrikt.


Riktigt gott tillbehör som går snabbt att tillaga. Bra alternativ som passar till många olika rätter. Tack vare lök och krossade tomater blir bulgurgrynen både smakrika och krämiga i konsistensen.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 250 gram bulgur
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver

Tillagning:

Fräs löken i smör och rapsolja några minuter tills den mjuknar. Tillsätt chilipulver, bulgur, krossade tomater, 4 dl vatten, salt och peppar. Låt koka upp, lägg på ett lock och låt puttra i ca 12 minuter.

Smaka av med mer kryddor, strö på något kryddgrönt och servera!

Tomatbulgur

Servera till t.ex. färdigköpta Kebabspett för en riktigt snabb och lättlagad vardagsrätt!

Kebab med tomatbulgur