Kantarellpizza

Jag är ingen svampplockare! Älskar svamp men har aldrig riktigt kommit mig för att lära mig de olika sorterna och är alldeles för ängslig att jag ska plocka någon som är giftig! Lite synd egentligen eftersom jag verkligen gillar att ta till vara på det som finns helt gratis ute i naturen. Men allt har sin tid och under tiden är jag tacksam för alla goda svampar som finns i butikerna. Vid denna årstiden är kantarellerna min absoluta favorit!


Supergod och smakrik vit pizza med kantareller. Fungerar både som en god vegetarisk pizzarätt eller som ett tilltugg.  Kan med fördel även ersätta kantarellpajen på kräftbordet. Smidigt eftersom denna går så snabbt att göra!

Ingredienser till  1 pizza:
  • 200 gram färska kantareller
  • 1 schalottenlök eller ½ gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 pizzabotten, förgräddad (jag brukar använda Fontanas)
  • 1 burk crème fraiche, gärna fransk (finns i Ica Selection sortimentet)
  • 100 gram Västerbottenost, riven
  • Färsk timjan, några kvistar (hälften repade)
  • Svartpeppar, grovmalen

Tillagning:

Värm ugnen med en bakplåt till 250 grader. Rensa svampen och skär den grovt. Stek den i torr stekpanna så att ev. vätska försvinner, tillsätt sen smör och olja, krydda med salt, svartpeppar, timjan och stek den färdig.

Jag har hittat en fiffig liten sak som är till stor hjälp när man ska repa örter. Finns i välsorterade köksbutiker och kostar inte många kronor.


Bred hälften av crème fraichen på pizzabottnen och fördela osten jämt ovanpå.  Ta ut bakplåten och lägg på ett bakplåtspapper och tillaga pizzan ca 5 minuter tills osten smält och pizzan är färdig. Ta ut och låt svalna något.

Fördela svampen över pizzan och garnera med färsk timjan. Klart!

Kantarellpizza

Vintips: Borgogno Langhe Rosso
Fler smarriga pizzor hittar du HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.