Stekt strömming med sallad på potatis och rödlök

Klassisk stekt strömming, eller stekt sill som vi säger i Skåne, serverad med en inte så klassiskt potatissallad och lingon.

Ingredienser till 2 portioner:
  • 12 strömmingsfilé
  • grovt rågmjöl
  • salt, vitpeppar
  • dill och persilja, finhackad
  • smör och olja, att steka i
  • 4-6 kokta potatis, i klyftor
  • 1 liten rödlök, i tunna klyftor
  • blandad sallad
  • lingonsylt och några lingon till garnering
Tillagning:

Skölj strömmingarna och klipp bort ryggfenan. Lägg ut ett bakplåtspapper, häll ut ett lager rågmjöl på det, salta och peppra. Lägg ut hälften av strömmingarna med skinnsidan ner. Fördela dill- och persiljehacket över fisken. Lägg på resterande strömmingar nu med skinnsidan upp. Salta och peppra på fisken och strö på rågmjöl även på denna sidan av fisken.

Börja med att steka potatisen så den får lite färg. Lägg mot slutet i även rödlök och stek en lite stund, men inte så den blir helt mjuk. Salta och peppra och lägg sedan över i en skål.

Stek sedan strömmingarna i olja i het stekpanna, ca 2 minuter på var sida. Klicka i rikligt med smör mot slutet och ös dem så de får en fin smörsmak mot slutet.

Tillsätt blandad sallad i skålen med potatis och rödlök och blanda runt. Servera den och ev. lingonsylt till fisken.