Syrlig lökpaj

Syrlig lökpaj

En lite syrlig lökpaj med smak av vinäger och dragon och toppad med murklor. Variera genom att toppa pajen med t.ex. sik- eller löjrom.


Ingredienser till 1 paj (ca 10 portioner):
  • 125gram smör
  • 1 ägg
  • 3 msk vatten
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 4 gul lök, skivade
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vinäger (t ex sherryvinäger)
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 3 kvistar dragon eller torkad dragon (3 kvistar motsvarar 1 tsk torkad)
  • 3 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 burk konserverade murklor, till topping

Tillagning:

Börja med att göra pajskalet. Kör smör mjukt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt ägg och vattnet. Tillsätt mjöl och salt. Forma degen till en bulle på mjölad bänk. Låt vila i minst 1 timme i kylskåp.
Häll av vattnet från murklorna och stek dem i lite smör. Salta och peppra och ställ sedan åt sidan.
Värm ugnen till 200 grader. Platta ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Picka degen med en gaffel och grädda den 15 minuter mitt i ugnen.Fräs lök glansig utan att den tar färg i en kastrull med 1 msk smör. Häll på vinäger och låt långsamt koka in. Tillsätt grädde och koka ner till ungefär hälften.
Låt svalna något och blanda i äggen. Smaka av med dragon, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 175° grader, sätt in pajen och tillaga mitt i ugnen tills pajen fått fin färg, ca 30-35 minuter. Låt svalna ordentligt och toppa med smörstekta murklor.

Syrlig lökpaj

Syrlig lökpaj

Vill du hellre ha en mindre syrlig variant av lökpaj hittar du recept på den HÄR