Aprikoser i rom

Tycker det är otroligt skönt med desserter som kan stå färdiga i kylen, speciellt när man har gäster, för att sen bara tas fram när det är dags att äta!
En fräsch vuxendessert, med smak av rom och kardemumma,  med inte allt för mycket sötma. Vill du kan du ju tillsätta mer honung och servera vaniljglass till istället.

Gjorde denna, och några olika varianter, första gången när jag hade riktigt mycket aprikoser hemma. En variant som också blev väldigt god är att byta ut romen mot Amaretto och minska ner på honungen, men då blir den så klart lite sötare!

Ingredienser till 4 stora eller 8 små portioner:
  • 2 1/2 dl honung
  • 1 citron, finrivet skal + saften av halva
  • 1 dl rom (ljus eller mörk)
  • 1 liten kanelstång
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 24 fina mogna aprikoser
  • Turkisk eller grekisk yoghurt
  • Vaniljsocker

Tillagning:

Koka upp honungen och alla ingredienser utom aprikoserna. Låt koka ner till hälften så den får en sirapslik konsistens. Sänk värmen och lägg i aprikoserna några i taget och låt sjuda i vätskan cirka 5 minuter eller tills de mjuknat.

Ta upp frukten med en hål­slev och lägg i nästa omgång. När aprikoserna svalnat är det lätt att dra av skalet. Är skalet tunt behöver du inte dra av det.

Sila av lagen genom en sil, och lägg sedan tillbaka aprikoserna i sirapen.

Servera aprikoserna i fina glas med den goda sirapen.

Rör ihop yoghurt med vaniljsocker och lägg en rejäl klick i varje glas.