Aska

Det är ju ganska populärt att dekorera olika maträtter med aska. Det tillför väl egentligen inte så mycket smak men kan vara ganska snyggt, tycker jag, dessutom är det ju väldigt lätt att tillaga.

Gör man det på purjolök som i detta recept använder man bara den gröna delen av purjon som man vanligtvis slänger, om man inte använder den i buljongkok.

Värm ugnen till 250 grader. Skär av den gröna delen på purjon och skölj den väl. Torka och skär den i bitar om ca 5 cm. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och placera högt upp i ugnen. När purjolöken är helt svart är den klar. Man kan behöva vända på den om temperaturen i ugnen inte är helt jämn.

Jag brukar göra ganska mycket när jag ändå håller på. Hälften mixar jag ner till ett pulver med hjälp av en mixer och resten skär jag i långa strimlor. Kan vara fint med olika varianter till olika rätter. Förvara i lufttäta burkar.