Oxsvanssoppa

En mustig långkokt klassiker som värmer fint i kylan.

Soppans ursprung är något oklar men har läst att den nog skapades under franska revolutionen då det var fattigdom och matbrist och man kunde få svansarna gratis från garverier. Idag betraktar men väl närmast soppan som en delikatess och tack och lov säljs oxsvans ofta i vanliga välsorterade matbutiker. Servera med ett gott bröd och ett mustigt rödvin. Som de flesta soppor görs denna med fördel dagen innan den ska ätas.
Receptet är för 4 personer men äter man varken förrätt eller dessert tycker jag det är lagom för 2-3 personer:

• 1 kg oxsvans i bitar
• 2 msk smör
• 1 morot
• 1 palsternacka
• 1 bit rotselleri (ca 30g)
• 1 purjolök
• 1 gul lök
• 1 msk tomatpuré
• 2 liter vatten
• 1 msk salt
• 10 vitpepparkorn
• 2 lagerblad
• Färsk timjan
• 1 msk arrowrot
• Sherry eller madeira

Tillagning:

Skär grönsakerna i bitar. Bryn köttet och sedan grönsakerna i fettet. Tillsätt tomatpuré. Häll på vatten, örter och kryddor och koka under lock ca 2-3 timmar.

Ta upp oxsvansen och lossa köttet från benen. Skär i lagom bitar.
Sila soppan och skumma av fettet.
Red av med mjölet, smaka av och lägg i köttet. Koka upp igen och tillsätt sherry eller madeira innan servering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.