Baklava

Baklava

Baklava är ett sött bakverk som är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön.
Den består av filodeg med honung och nötter, såsom hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter. Variationerna är många och vilka nötter du använder är en smaksak. Själv gillar jag att ha mycket pistagenötter i mina.


Ingredienser till 1 form:
  • 350 gram nötter, grovhackade
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk strösocker
  • 200 gram smör, smält
  • 1 förpackning filodeg

Sockerlag:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader.
Blanda nötter, kanel, strö- och vaniljsocker. Skär filodegen så den får samma storlek som din form.
Pensla formen med smält smör och lägg i två ark filodeg. Pensla med smör och lägg på 2 ark till som du också penslar. Upprepa tills du använt hälften av filodegen och glöm inte pensla mellan vartannat ark.
Fördela nötfyllningen ovanpå och lägg på två ark till och pensla med smör. Fortsätt att varva två ark och smör med resten av filodegen.
Skär i rutor till önskad storlek och avsluta med resten av smöret.
Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Koka upp strösocker, vatten och citronsaft till en sockerlag i en kastrull. Häll den varna sockerlagen över baklavan och låt svalna.
Förvaras med fördel i kylskåp.

Baklava

Mer gottigt hittar du HÄR