Kom över ett stort lass bananer hos min frukthandlare mycket billigt! Bananer som helt säkert skulle slängas om ingen hade köpt dem. Brunaprickiga i skalet och väldigt mjuka, men i övrigt inget fel på dem. Så jag började söka runt på nätet efter bra recept och hittade en hel del.
Man kan t.ex. göra glass av banan på bara två ingredienser. Frys en banan, kör den sen i en mixer tillsammans med 1 msk kakaopulver till en jämn smet. Ät direkt!
Jag hittade Idas bananbröd också och bestämde mig för att testa, och det blev sååå gott! Gjorde dock några små förändringar i recept. Använde naturell yoghurt, istället för kvarg eller fil, eftersom det var det jag hade hemma. Minskade på mängden honung, eftersom jag inte ville ha det så sött, och strödde på linfrö istället för pumpakärnor.
Supergott och saftigt bröd med viss sötma i smaken. Ganska nyttigt och rikt på fibrer. För att få bäst resultat, använd väl mogna eller övermogna bananer som är riktigt mjuka och lätta att mosa.
Ingredienser till 1 bröd:
- 2 st bananer, mogna
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 dl solrosfrön
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2,5 dl yoghurt naturell
- 2 msk flytande honung
- 1 msk hela linfrö
Tillagning:
Sätt ugnen på 200° och smöra en bakform. Skala och mosa bananerna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, utom linfrö. Rör sedan i yoghurt, honung och banan. Häll smeten i formen och strö på linfrö.
Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på ett galler och njut!