En väldigt lättlagad, god och festlig fiskrätt med fräsch citron och gräslökssås.
Det går naturligtvis bra att använda filéer av annan plattfisk än just bergtunga.
Ingredienser till 4 portioner:
- 600 gram bergtungsfiléer
- salt, peppar
- 2 msk smör
- ½ dl vitt- eller mousserande vin
- 1 citron, skivad
- 200 gram skalade räkor
- en knippa dill (till garnering)
Sås:
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 fiskbuljongtärning
- 1 dl vatten
- 1 ask färsk gräslök, ca 20 gram)
- 1 citron
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Putsa fiskfiléerna. Lägg skinnsidan uppåt. Salta och peppra lätt.
Rulla ihop filéerna och lägg i en ugnsfast form. Lägg lite smör på varje filé samt en citronskiva. Häll på vinet och tillaga mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills fisken är genomstekt.
Sås:
Koka upp crème fraiche med buljongtärning och vatten i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Hacka gräslöken och rör ner i såsen. Riv det yttersta skalet av 1 citron och rör ner. Smaka av med citronsaft.
Strö på de skalade räkorna och garnera med dillen när fisken är klar och servera ihop med såsen, kokt potatis eller som här med fänkålsris och en god sallad.