Cevapcici är en traditionell köttfärsrätt från länderna på Balkan.
Kan serveras på många olika sätt men att servera dem ihop med någon typ av flatbröd som man rullar ihop är en av mina favoriter.
Vad man väljer att fylla rullarna med är så klart en smaksak, så välj det du gillar och har hemma.
Här använde jag ajvar, tjock yoghurt, picklade grönsaker, rödlök och feferoni.
Att använda bikarbonat i köttfärsen, som här, gör färsen extra saftig men är inte nödvändigt att ha i.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram köttfärs, valfri sort
- 1-2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 tsk bikarbonat (kan uteslutas)
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk salt
- Nymalen svartpeppar
- 1 ägg
- ca ¾ dl kolsyrat vatten
- 1 knippa persilja, hackad
- 4 flatbröd, gärna någon orientalisk sort
- 1-2 rödlökar, skivad
- Tjock krämig yoghurt
- Ajvar
- Grönsaker (gärna picklade i 1-2-3-lag)
- Feferoni
- 1 citron, i klyftor
Tillagning:
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt vitlök, bikarbonat, paprikapulver, salt, peppar, ägg, och persilja. Häll på kolsyrat vatten, så mycket du tycker behövs för att smeten ska få rätt konsistens. Blanda ordentligt och låt gärna stå en stund i kylen.
Forma sen färsen till avlånga köttbullar, typ järpar och grilla eller stek dem ca 10 minuter i en grillpanna.
Värm gärna flatbröden en stund i ugnen under tiden.
Toppa de varma flatbröden med ett par rejäla skedar ajvar, ett par cevapcici, rödlök, grönsakerna, ett par klickar yoghurt och ett par feferoni. Pressa över citron, rulla ihop och hugg in!