En klassiker som jag är uppvuxen med. Min mamma lagade Chili con carne varje fredag när jag var liten. Och den var stark! Men gillar man inte det går det ju att göra den hur mild som helst. Jag gillar min chili ganska stark, och sätter även fram en flaska Tabasco vid sidan om, helst den med chippotlesmak. Brukar ha i två burkar krossade tomater eftersom jag låter min chili stå och puttra länge på spisen och då försvinner all överflödig vätska. Men har du inte tid tar du bara i en burk.
Här serverar jag chilin med nachos och salladsblad och använder dem som tacoskal. Riktig fingerfood alltså! Ett alternativ är att bara servera chilin med ett gott bröd till! Gott oavsett vilket!
Ingredienser till 4 portioner:
- 400 gram nötfärs
- 1 gul lök, finhackad
- olivolja
- 1-2 burkar krossade tomater, se texten i inledningen
- 1 msk chilipulver
- 1 msk paprikapulver, valfri sort (mild, stark, rökt – ta det du gillar)
- 2 tsk mald spiskummin
- 2 tsk mald koriander
- Ev. cayennepeppar
- Salt, peppar
- 1 förpackning svarta bönor
Till servering:
- Gemsallad, bladen separerade
- Nachos
- Limeklyftor
- Färsk koriander
- Crème fraiche eller gräddfil
- Tabasco, gärna den med chippotle
- Ev. grillade snackpaprikor (lägg dem i en form med olja, salt och peppar. Tillaga i ugn 200 grader ca 20-30 minuter. Rör om efter halva tiden).
Tillagning:
Stek löken i olja tills den mjuknar. Höj värmen och stek köttfärs tillsammans med kryddorna. Tillsätt krossade tomater och låt puttra, gärna ett par timmar, nu på ganska låg värme. Chilin är klar när överflödig vätska har kokat bort. Sen är det bara att tillsätta bönorna och låta allt bli genomvarmt.
Servera med tillbehören ovan eller det tycker är gott.
De flesta dricker nog en öl eller ett lite lättare vin till denna rätt men jag valde en Grenache från Frankrike vilket fungerar, om man gillar kraftiga viner och om inte chilin är allt för stark.