Endiver med getost och valnötter

Endivesallat är en rotcikoria som odlas i två steg. Den kallas även för drivcikoria eller blekcikoria och odlas för rotens skull. Först odlas salladen, och på hösten skördas sen rötterna som får gro i mörkt utrymme varvid de bildar saftiga pålrötter med bitter smak. Fördjupning finns HÄR!

Ja, det heter faktiskt sallat med T! Skillnaden mellan sallat och sallad är att det förstnämnda avser det svenska namnet på korgblommiga växter där de vanligaste sorterna av sallat ingår. Medan sallad däremot är det samlade namnet på, oftast kalla, maträtter som bereds på olika sorters gröna blad med olika tillbehör. Tänk vad man lär sig genom att Googla runt lite!

Oavsett vilket tycket jag endivesallat är otroligt god och användbar. Den lite beska smaken passar perfekt ihop med olika krämiga ostar, t.ex. mögelost, fetaost eller som här getost. God att tillaga på olika sätt också, då försvinner mycket av den beska smaken.


Denna lilla rätt passar utmärkt antingen som ett ensamt tilltugg eller som en del i en servering av många smårätter typ tapas.

 Ingredienser till 8 stycken:
  • 8 blad Endivesallat
  • 100 gram getost, utan kanter
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • Svartpeppar, grovmalen
  • Färsk timjan, hackad
  • Flytande honung

Tillagning:

Skölj salladsbladen och snygga till dom nertill. Mosa getosten i en skål, tillsätt hackade valnötter, hackad timjan (ca 2 msk) och svartpeppar efter smak. Klicka ut blandningen i salladsbladen och ringla flytande honung över. Klart!

Endiver med getost och valnötter

Fler goda tilltugg hittar du HÄR!

Tänker du servera detta som en av några olika smårätter/tapas hittar du fler sådana HÄR!