Går det att baka en kaka på bara 2 ingredienser? Ja faktiskt! Dessutom är den glutenfri. Vilken choklad du använder är en smaksak men eftersom man inte tillsätter något socker i smeten tycker jag det kan bli lite beskt om man använder choklad med allt för hög kakaohalt.
Ingredienser till ca 8 bitar:
- 300 gram mörk choklad
- 4 ägg
- Sen behöver du lite smör till formen, florsocker att garnera med och ev. en klick vispad grädde till servering
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen (jag använde 55 % -ig) och smält i vattenbad eller mikrovågsugn. Ställ åt sidan för att svalna lite. Separera sen äggen i gulor och vitor.
Vispa äggvitorna fluffiga och vita. Blanda chokladen med en äggula i taget. Sen vänder du i 1/3 av de vispade vitorna i taget. Låt detta ta lite tid så att du behåller luften i smeten. Häll allt i en smörad form ca 20 cm med bakplåtspapper i botten – för säkerhets skull.
Sätt in mitt i ugnen och grädda 30 minuter. Låt sen svalna 15-20 minuter i formen, lossa kanterna med en kniv och vänd upp och ner på ett fat.
Pudra lite florsocker över och servera med en klick vispad grädde.