Sötpotatischips med löjrom

Jag tycker sötpotatis, eller som också kallas batat, är en otroligt god och användbar ört! För det är faktiskt en ört och ingen rotfrukt. Det finns ett hundratal olika sorter i odling och Beauregard sägs vara den tåligaste och kan odlas på friland ända upp i södra England. Här i Sverige klarar den sig oftast inte på friland utan måste odlas i växthus. God och fiberrik är den vilket är bra för matsmältningen. Jag brukar använda den i grytor och sallader, göra pommes av den eller små goda chips som här!


Otroligt god kombination av smaker när den salta löjrommen möter den lite söta potatisen. Enkla att göra, man får passa lite så att chipsen inte blir brända! Jag brukar behålla skalen på potatisen, men vill du kan du skala dem.

Ingredienser till ungefär 2 plåtar chips:
  • 1 stor sötpotatis
  • Rapsolja
  • Salt
  • 80-100 gram löjrom
  • 1 dl crème fraiche
  • Dill eller krasse

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Tvätta potatisen och skiva den tunt, gärna på en mandolin. Lägg i en bunke, fyll på med vatten och låt stå ca 15 minuter. Sila bort vattnet och torka av potatisskivorna. Lägg skivorna, i ett lager, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och salta lätt. Sätt in mitt i ugnen ca 20- 30 minuter beroende på tjockleken på potatisen. Håll koll så de inte bränns, mina blev som syns, lite väl mörka men var tack och lov goda ändå. Låt svalna.

Sötpotatischips med löjrom

Lägg upp chipsen på ett fat, lägg på en klick crème fraiche, sen lite löjrom och garnera med en dillvippa eller lite klippt krasse.

Sötpotatischips med löjrom

Fler goda tilltugg finns HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.