Rödvinssås på en halvtimme. Ibland har man varken tid eller lust att lägga allt för lång tid på en sås och detta recept är både enkelt och ganska snabblagat, utan att man behöver tulla för mycket på smaken.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 rödlök, finhackad
- 1 morot, skivad
- 2 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk rårörsocker
- 1/2 dl balsamvinäger
- 4 1/2 dl rött vin
- 3 msk kalvfond
- 1 ½ tsk kinesisk soja
- 1 dl vatten
- 2 tsk majsstärkelse
- salt, peppar
Tillagning:
Smält i smöret i en kastrull och fräs lök och morot ett par minuter på medelvärme.
Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare ca 1 minut.
Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår, tar ca 15 minuter. Tillsätt sen kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock några minuter. Sila såsen.
Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite vatten till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar. Klar att servera!