En sirap med smak av fläder, citrus och vanilj som passar perfekt att använda i sommarens drinkar, till jordgubbarna eller som tillbehör till glass, våfflor eller pannkakor.
Förvara i kylskåp eller frys in i och plocka fram under vintern.
Ingredienser:
- 2,5 dl vatten
- ½ kg strösocker
- 10 blomklasar av fläder
- ½ vaniljstång
- 1 citron, ekologisk
Tillagning:
Koka ihop vatten och socker till en lag. Låt småkoka 5 minuter och ta sedan av kastrullen från värmen. Tvätta citronerna noga och riv ner skalet i sockerlagen. Var noga så att inget av det vita kommer med. Pressa även ner citronsaften. Skaka bort eventuella kryp från fläderblommorna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg blomklasar, vaniljstång och frön i sockerlagen.
Låt sockerlagen koka upp igen och låt puttra på medelvärme ytterligare 5-10 minuter. Ju längre den kokar ju tjockare blir den, men den ska inte bli särskilt trögflytande. Undvik att röra i den kokande lagen, då kan den sockra sig. Ta av från plattan och låt svalna. Lägg på ett lock och låt stå och dra några timmar, helst över natten. Sila sirapen genom en finmaskig sil. Häll upp på väl rengjorda flaskor.