Förrätt med lax och grön ärtpuré

Stormen Knud härjade i Sverige inatt. Det verkar dock som vi här nere i södra Skåne klarat oss ganska bra utan allt för stora skador! Tog min morgonrunda nere vid havet och det blåser fortfarande ganska rejält men börjar lugna ner sig.
Färgerna ute är underbara nu. En blandning av sommar och höst på samma gång. Hösten börjar synas på träden samtidigt som många sommarblommor fortfarande är i full blom. Gäller att passa på att njuta innan alla blomster försvinner!


En vacker liten förrätt med smakinspiration från Asien.  Hettan från wasabi i såsen gifter sig otroligt bra med sötman i de gröna ärtorna. Gillar man inte rå lax kan man halstra laxen snabbt i en stekpanna innan man skivar upp den.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 100 – 150 gram färsk fin laxfilé i bit
  • 100 gram gröna ärtor, frysta
  • 2 msk vispgrädde
  • Salt, peppar
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 1-2 tsk wasabipasta
  • Ärtskott
  • Svarta sesamfrö
Tillagning:

Om du inte vill äta laxen helt rå steker du på hela biten i lite smör på medelvärme, men bara snabbt så att du fortfarande har kvar en kärna i mitten. Låt sen svalna.

Lägg ärtorna i en kastrull tillsammans med grädden och koka upp. Salta och peppra lätt. När ärtorna är mjuka ta kastrullen från värmen och mixa till en slät puré. Låt även detta svalna.

Rör ihop saften från lime med fisksås och blanda i wasabipasta, så mycket att du får den hetta du vill ha. Vispa tills pastan löser upp sig.

Skär laxen i tunna fina skivor. Lägg en sträng ärtpuré på varje tallrik men spara lite till garnering. Strö på sesamfrön, klicka på det som är kvar av ärtpurén och garnera med ärtskott. Häll upp såsen i små äggkoppar och ställ en på varje tallrik. Klart att servera med något gott och friskt i glasen.

Vintips: Bollinger Special Cuvée Brut

Fler goda förrätter hittar du HÄR!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.