Smulpaj med twist

Även om jag älskar sommaren och tycker det är lite trist att den är över så har ju hösten så mycket gott att bjuda på! Svamp, alla rotfrukter som  är superbilliga just nu och äpplen som finns i överflöd. Jag brukar passa på att göra äppelmos, chutney, som jag fryser in, och massor av olika bakverk.


Just smulpaj finns det ju hur många recept på som helst. Har testat många olika men när jag bytte ut lite ingredienser i befintliga recept tycker jag att just denna är en av de godaste jag ätit! Twisten i denna smulpaj heter muscovadosocker och flingsalt. En helt underbar kombination! Vad man väljer att servera till är en smaksak. Jag har gett förslag på lite olika nedan, men jag hade bara en klick crème fraiche till. Tycker att syrligheten i den bryter av fint mot det söta i pajen.

Smulpaj med twist

Ingredienser till ca 6 portioner:
 • Ca 8 hg äpplen
 • 1 tsk kanel
 • 2 tsk ljust muscovadosocker
 • 1-2 msk smör

Till smulorna:

 • 125 gram kallt smör
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 dl havregryn
 • 1 ½ tsk flingsalt
 • 1 ½ dl ljust muscovadosocker

Något av följande till servering:

 • Vaniljglass
 • Vispad grädde
 • Vaniljsås
 • Crème fraiche
Tillagning:

Nyp ihop smör, vetemjöl och havregryn och flingsalt till en smulig massa.
Skala, kärna ur äpplena och skär i klyftor. Blanda ihop muscovadosocker och kanel i en bunke, vänd runt äppelklyftorna i blandningen.
Smöra en pajform, ca 28 cm i diameter, och fördela äpplena i den. Lägg på smulblandningen och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills den får fin färg och äpplena känns lagom mjuka.

Servera med någon av tillbehören och njut!

Smulpaj med twist

Fler desserter hittar du HÄR!