Supergoda och enkla att tillaga. Passar lika bra på gottebordet till jul, blanda då i pepparkakskrydda om du vill och uteslut lakrits och flingsaltet, som vilken dag som helst när man är sugen på något gott.
Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, saluhallar och nätet. Jag använde ganska finmalt pulver.
Pepparkakskrydda finns också i välsorterade livsmedelsbutiker.
1 sats blir ungefär 35-40 bitar, lite beroende på vilken storlek du skär dem i.
Ingredienser till en sats:
- 125 gram smör
- 1 burk kondenserad mjölk, 397 gram
- 150 farinsocker
- 2 tsk ljus sirap
- 2 tsk lakritspulver
- 100 gram vit choklad
- (2 tsk pepparkakskrydda)
- Flingsalt
Tillagning:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kondenserad mjölk, farinsocker, lakritspulver och sirap. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter under omrörning.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vit choklad i bitar, ev pepparkakskrydda, samt ett par nypor flingsalt. Rör runt ordentligt tills chokladen smält och allt är väl blandat.
Häll upp i en bakplåtsklädd form ca 15×20 cm. Strö på med flingsalt om du vill.
Låt svalna och skär sen i lagom stora bitar. Förvaras i kylskåp men tas med fördel fram någon timme innan de ska serveras.