Gravlax med zucchini och bakade tomater

Igår var det vinprovning och ett av vinerna vi hade med var ett naturvin från Frankrike som först inte alls föll mig i smaken. Men sen när maten serverades förändrades min inställning helt. Detta är ju inte helt ovanligt men jag blev glatt överraskad eftersom jag generellt sett inte är speciellt förtjust i naturviner. Jag har ju skrivit om boken ”Chateau Vadå” som beskriver vinfusket tidigare och rekommenderar alla som gillar vin att läsa den! Avslöjandena i boken gör att jag gärna dricker lite mer naturliga viner och hoppas att jag kan hitta fler som faller mig i smaken!


En trevlig start på en middag i form av en liten aptitretare som både är superlätt att tillaga och fin att se på. Dessutom en riktig klassiker – gravlax med hovmästarsås! Har man inga bakade tomater och inte orkar göra några fungerar det bra med färska små tomater också.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 8 skivor gravad lax
  • 1-2 zucchini, valfri färg
  • 8 långsamnbakade tomater
  • 2 rädisor, skivade
  • Ätliga blommor, t.ex. oxalis och/eller violer
  • Ärtskott
  • Dill
  • Rostat bröd, till servering
  • Hovmästarsås, köpt eller enligt recept nedan:
  • 3 msk senap
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk vinäger eller pressad citron
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl olja

Tillagning hovmästarsås:
Blanda senap, socker, salt, vitpeppar, vinäger och dill i en skål.
Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle under omrörning, gärna med elvisp, till en tjock krämig sås.

Tillagning:

Lägg ut gravlaxskivorna på plant underlag. Bred sås på ena sidan och rulla ihop. Placera två rullar på varje tallrik.

Skär 8 skivor av zucchinin på längden, trimma ändbitarna lite snyggt på snedden. Forma små rundlar och lägg två på varje tallrik.

Garnera med tomater, rädisor, blommor och ärtskott och dillvippor, servera med små klickar av såsen och en rostad brödbit. Klart!

Vintips: Moët & Chandon Ice Impérial

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.