Att göra egen pesto är både billigare och många gånger godare.
Jag brukar variera mig och ibland göra en klassisk pesto med basilika och pinjenötter, ramslökspesto eller som här grönkålspesto.
Perfekt att ha i olika rätter, t.ex. pasta, på pizza, i risotto osv.
Ingredienser till ca 2 dl pesto:
- 150 g grönkål, ansad vikt
- 1 näve basilikablad1 liten vitlöksklyfta
- 3 msk pumpafrön
- 5 msk olivolja
- 3 msk riven parmesanost
- 1 citron, zest och saft från halva
Tillagning:
Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka grönkålen i 30 sekunder, låt rinna av och lägg i en skål med iskallt vatten i 5 minuter, detta för att bevara färgen. Låt rinna av igen och torka av kålen med hushållspapper.
Lägg kål, basilika, vitlök, pumpafrön, olja, parmesanost, citronsaft och zest en matberedare.
Kör tills den är slät, och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt en skvätt vatten om den är för tjock.