Alltså den här grytan blev så vansinnigt god! Smakerna för tankarna till den franska eller nordafrikanska landsbygden. Lite hetta från chorizo och chilifrukt, fräscha grönsaker som fått puttra ihop och avslutningsvis mjälla fina linser och lite risoni. Vill man göra grytan vegetarisk går det bra att utesluta korven och ev. tillsätta mer linser eller någon typ av bönor.
Toppa gärna med picklad fänkål som bidrar med en fräsch syra och servera med ett gott bröd att suga upp den goda såsen med.
Ingredienser till 4 portioner:
- 400 gram rå chorizo
- 1 burk krossade tomater
- ½ liter grönsaksbuljong, egen eller från tärning
- 200 gram risoni
- 175 gram kokta röda linser
- 2 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 liten gul lök, finhackad
- ½ purjolök, strimlad
- 3-4 paprikor, olika färger
- 1 msk rödvinsvinäger
- ½ chilifrukt, valfri färg urkärnad och strimlad
- 1 tsk rökt paprikapulver
- salt, svartpeppar
- Färsk persilja, grovhackad
Tillagning:
Fräs gul- och vitlök mjuk i oljan, tillsätt purjolök, paprika, chili och chorizo. Stek tills korven fått fin färg runt om. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Häll på vinäger, krossade tomater samt buljong. Låt puttra under lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt risoni och fortsätt puttra ca 8 minuter och tillsätt sen även linser.
Koka ett par minuter till och strö på hackad persilja. Servera direkt, gärna med picklad fänkål och foccacia. Smaklig spis!