Ile flottante – betyder ju flytande ö och det är precis vad det är. Små pocherade maränger flytande i hemgjord vaniljsås. Himmelskt gott!
Detta är en ganska ”arbetad” dessert, men ändå förhållandevis lättlagad. Dessutom går det utmärkt att förbereda allt så den är färdig redan när gästerna kommer!
Ingredienser till 6, inte allt för stora, portioner:
Maräng
- 160 g äggvita
- 130 g socker
Vaniljsås
- 1000 g mjölk, 500 g till själva krämen
- 1 vaniljstång
- 100 g strösocker
- 120 g äggula
Karamell
- 200 g strösocker
- 50 g vatten
Tillagning:
Börja med marängen genom att vispa äggvita och en tredjedel av sockret luftigt. Tillsätt resten av sockret lite i taget.
Koka under tiden upp 1000 gram mjölk, hälften av sockret och vaniljstången.
Forma nu små öar eller ägg av marängen och sänk ner i mjölkblandningen. Låt vaniljmjölken sjuda och pochera snöäggen i den. Sjud två minuter på varje sida och plocka sedan upp dem.
Använd 500 gram av vaniljmjölken och gör vaniljsåsen. Vispa äggula med resten av sockret. Häll äggblandningen i 500 gram vaniljmjölk. Sjud till 85 grader och låt sedan svalna.
Gör karamellen genom att blanda socker och vatten i en kastrull. Värm tills karamellen fått en bärnstensbrun ton.
Häll karamellen över snöäggen. Häll upp vaniljsåsen och lägg i snöäggen. Dekorera med små blad av mynta eller citronmeliss.