Detta visade sig vara en riktigt underbart god kombo. Klart värt att prova!
Ingredienser till glassen:
- 2 äggulor
- 1,5 dl socker
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk ingefärspulver
Tillagning:
Vispa ägg och socker pösigt, koka upp mjölk och grädde. Vispa försiktigt ner 2 dl av den heta gräddmjölken i äggvispet. Vispa sen ner äggvispet i gräddmjölken i en tunn stråle på låg värme. Fortsätt till smeten tjocknar och får en krämliknande konsistens, den får dock inte koka då kan den spricka. Kör sen i glassmaskin enligt anvisningarna.
Ingredienser till kolasåsen:
- 2 dl vispgrädde, 40%
- 200 gram smör
- 2 dl ljus sirap
- 1 st vaniljstång, använd urskrapet
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 3 dl strösocker
- 1 dl muscovado socker
- Flingsalt
Tillagning:
Smält smöret utan att det tar färg. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop i ca 10 minuter tills konsistensen är lagom tjock. Låt såsen svalna något och häll på önskad mängd flingsalt.
Servera glassen med salt kolasås och ev. några goda bär.