Ingefärsglass med salt kolasås

Detta visade sig vara en riktigt underbart god kombo. Klart värt att prova!

Ingredienser till glassen:
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk ingefärspulver
Tillagning:

Vispa ägg och socker pösigt, koka upp mjölk och grädde. Vispa försiktigt ner 2 dl av den heta gräddmjölken i äggvispet. Vispa sen ner äggvispet i gräddmjölken i en tunn stråle på låg värme. Fortsätt till smeten tjocknar och får en krämliknande konsistens, den får dock inte koka då kan den spricka. Kör sen i glassmaskin enligt anvisningarna.

Ingredienser till kolasåsen:
  • 2 dl vispgrädde, 40%
  • 200 gram smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 st vaniljstång, använd urskrapet
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl muscovado socker
  • Flingsalt
Tillagning:

Smält smöret utan att det tar färg. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop i ca 10 minuter tills konsistensen är lagom tjock. Låt såsen svalna något och häll på önskad mängd flingsalt.

Servera glassen med salt kolasås och ev. några goda bär.