Janssons Frestelse

Jag brukar göra Jansson ofta. Alltid på julen, ofta till midsommar och ibland som nattamat vid fester. Alltid lika gott och perfekt till en god knäckemacka med ost!  Jag brukar spara spadet som blir över från ansjovisen i en burk i kylen. Supergott att smaksätta t.ex. en gräddsås med!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 kg fast potatis
  • 1 stor gul lök, skivad
  • Smör
  • 125 gram ansjovisfilé av god kvalitet, avrunnen men spara spadet
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ströbröd
  • Salt, peppar

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Skala och strimla potatisen. Stek löken gyllenbrun i smör. Smörj en ugnsfast form med smör. Varva sen potatis, lök och ansjovisen i formen. Salta, peppra och häll på grädden och några matskedar av spadet från ansjovisen.

Strö över ströbrödet och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

Janssons Frestelse