Juliga ribs med sting

Julens kryddor bidrar inte bara med god smak och doft. Många av dem har också en hel del hälsofördelar. Klicka här så kan du läsa mer!


Goda spareribs med lite julig smak. Först kokta med julens kryddor, sen penslade med en glace med glögg i! Riktigt mumsigt. Hur många receptet räcker till beror på om man äter detta som en del av en middag på t.ex. en buffé eller som varmrätt. Jag tycker att 1 kg brukar vara lagom till 2-3 personer som ensamrätt. Men receptet är lätt att dubbla om man är många.

Ingredienser:
  • 1 sida spareribs, ca 1 kg
  • 1 stor morot, i bitar
  • 1 gul lök, i bitar
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 15-15 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt

Glace:

  • 1 tsk olja
  • En nypa salt
  • 2 msk honung
  • 4 msk råsocker
  • 5 msk kinesisk soja
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 5 msk glögg, valfri (jag använde Blossa -18 vilket passade bra med sin citrussmak)

Tillagning:

Skär ribsen i bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i ribsen, koka upp och skumma ytan. Lägg i moror, lök, salt, kanel, stjärnanis och kryddpeppar. Låt sjuda under lock ca 1-2 timmar, tills köttet är mört och börjar lossna från benen. Häll av vattnet, och lägg ribsen i en ugnsfast form.

Sätt ugnen på  200 grader (varmluft) eller 220 grader (vanlig ugn).

Blanda alla ingredienser till glacen i en kastrull och koka på svag värme 5-10 tills den börjar tjockna. Låt svalna något (den tjocknar mer när den blir sval). Pensla ribsen med glacen och stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera med t.ex. krossad ugnspotatis och någon god sås, eller bara med lite stuvad vitkål och en god bbq-sås.

Juliga ribs med sting
Spareribs med stuvad vitkål