Lättlagad karamelliserad äppelpaj som är lika god att äta som den är eller tillsammans med vaniljsås, glass eller en klick grädde.
Var inte orolig över att karamellsåsen är rinnig i konsistensen när du tillsätter den, för den kommer koka ihop ordentligt och sugas upp av pajdegen i ugnen.
Ingredienser till ca 6 portioner:
- 85 gram smör, smält
- 40 gram vetemjöl
- 100 gram strösocker
- 1 msk bakpulver
- 2 dl mjölk
- 1 ägg, uppvispat
- 1 tsk vaniljessens
- 3-4 matäpplen, skalade, urkärnade och skivade
- 50 gram sötmandel, grovhackade till topping
Karamellsås:
- 140 g mörkt farinsocker
- 2 ½ dl vatten
Tillagning:
Värm ugnen till 180 grader. Smöra en ugnsfast form som rymmer minst 2 liter med smör.
Blanda ihop mjöl, socker och bakpulver och en nypa salt, i en stor skål.
Blanda även ihop mjölk, smör, ägg och vaniljextrakt och rör ner i de torra ingredienserna tills du får en slät smet.
Lägg äpplena i formen och häll på smeten. Jämna till ytan så att äpplena täcks.
Koka upp farin- eller råsocker och vatten och rör om tills sockret löst upp sig. Häll vätskan över pajen och strö sedan på hackad mandeln.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter tills pajen känns genombakad och fått fin färg.
Servera pajen ljummen med t.ex. vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.