Karamelliserad äppelpaj

Karamelliserad äppelpaj

Lättlagad karamelliserad äppelpaj som är lika god att äta som den är eller tillsammans med vaniljsås, glass eller en klick grädde.

Var inte orolig över att karamellsåsen är rinnig i konsistensen när du tillsätter den, för den kommer koka ihop ordentligt och sugas upp av pajdegen i ugnen.


Ingredienser till ca 6 portioner:
  • 85 gram smör, smält
  • 40 gram vetemjöl
  • 100 gram strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 tsk vaniljessens
  • 3-4 matäpplen, skalade, urkärnade och skivade
  • 50 gram sötmandel, grovhackade till topping

Karamellsås:

  • 140 g mörkt farinsocker
  • 2 ½ dl vatten

Tillagning:

Värm ugnen till 180 grader. Smöra en ugnsfast form som rymmer minst 2 liter med smör.
Blanda ihop mjöl, socker och bakpulver och en nypa salt, i en stor skål.
Blanda även ihop mjölk, smör, ägg och vaniljextrakt och rör ner i de torra ingredienserna tills du får en slät smet.
Lägg äpplena i formen och häll på smeten. Jämna till ytan så att äpplena täcks.
Koka upp farin- eller råsocker och vatten och rör om tills sockret löst upp sig. Häll vätskan över pajen och strö sedan på hackad mandeln.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter tills pajen känns genombakad och fått fin färg.
Servera pajen ljummen med t.ex. vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.

Karamelliserad äppelpaj

Karamelliserad äppelpaj

Fler recept med äpplen hittar du HÄR