En ganska kompakt och lite kladdig chokladkaka som verkligen är superlätt att göra och som innehåller ganska få ingredienser.
Jag använde aprikosmarmelad både i och på kakan, men man kan använda den smak man tycker är godast eller blanda ihop olika smaker om man har många burkar med lite i varje som man vill göra slut på.
Ingredienser till minst 8 bitar:
- 125 gram smör
- 100 gram mörk choklad
- 340 gram marmelad
- 150 gram strösocker
- 2 ägg
- 150 gram vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader.
Klä botten på en rund form, gärna med löstagbara kanter, med bakplåtspapper.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Sikta sen över blandningen i en ny bunke, upprepa 3 gånger.
Smält smör och choklad i en tjockbottnad, gärna teflonklädd, kastrull under omrörning.
Lägg 3-4 msk av marmeladen i en liten skål, och sätt åt sidan, det ska du toppa kakan med senare.
Ta av kastrullen med smör och choklad från plattan och rör i den resterande marmeladen och sockret. Blanda väl. Tillsätt även äggen och blanda igen. Nu tillsätter du mjölet, lite i taget, genom att försiktigt vända i det så att du behåller luften i smeten.
Häll Smeten i formen, sätt in mitt i ugnen i ca 50-60 minuter – snurra gärna formen efter halva tiden så den blir helt jämnt bakad.
Håll koll på kakan mot slutet så den inte bränns vid på ytan, lägg i så fall på lite folie över. Stick ner en provnål för att känna så kakan är genomgräddad.
Låt svalna ca 10 minuter, vänd sedan upp och ner på formen och låt kakan svalna helt på galler.
Hetta upp marmeladen, du satte åt sidan, i mikrovågsugn tills den blir rinnig och häll sen över kakan.
Servera gärna med något bär och lite vispad grädde.